ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΕ ΧΩΜΑ

Τις αντιδράσεις τους για το μπλε χώμα που επέλεξαν οι διοργανωτές του Madrid Open εξέφρασαν οι κορυφαίοι τενίστες στον κόσμο, που δε θέλουν να χαλάσει η παράδοση των ιστορικών κόκκινων επιφανειών. Το Masters της Μαδρίτης είναι το πρώτο και το μοναδικό μέχρι στιγμής τουρνουά στο tour που επιλέγει το μπλε χώμα, ωστόσο ενδέχεται να καθιερώσει τις επιφάνειες αυτές με το διακαιολογητικό πως προσφέρουν καλύτερη ορατότητα στο μπαλάκι και πιο φιλικά χρώματα στους τηλεθεατές, κάτι που δυσαρέστησε ιδιαίτερα και τον τοπικό ήρωα, Rafael Nadal.

“Η ιστορία της χωμάτινης περιόδου γράφτηκε στις κόκκινες επιφάνειες και όχι τις μπλε. Μπορείτε να με πείτε παραδοσιακό, αλλά δεν είμαι. Μ’ αρέσουν όλες οι βελτιώσεις. Αυτό που κάνει ένα τουρνουά σπουδαίο είναι η ιστορία. Αυτό το τουρνουά είναι σπουδαίο γιατί η ιστορία είναι εκεί. Οι καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών έχουν παίξει σε αυτό το court”, δήλωσε σχετικά ο Nadal, τονίζοντας:
“Οι παίκτες δεν κερδίζουν κάτι από αυτή την αλλαγή. Το τένις δεν κερδίζει τίποτα. Ένας άνθρωπος κερδίζει. Μόνο ο ιδιοκτήτης της διοργάνωσης κερδίζει κάτι από αυτό”.

Ο 25χρονος Ισπανός, ήταν ανέκαθεν ενοχλημένος με την ιδέα να αντικατασταθεί το παραδοσιακό κόκκινο χώμα που χρησιμοποιείται σε όλα τα σππουδαία και μη τουρνουά της χωμάτινης περιόδου. “Ελπίζω να μη χρειαστεί να αγωνιστώ και σε μπλε χόρτο”, είχε πει τότε ο Nadal, ειρωνευόμενος τις συζητήσεις που γινόντουσαν για την αλλαγή αυτή.

Τη δυσαρέσκειά του για τη νέα επιφάνεια του μαδριλένικου όπεν εξέφρασε και ο κορυφαίος στον κόσμο, Novak Djokovic: “Μερικές φορές οι αλλαγές κάνουν καλό. Μου αρέσει οι άνθρωποι να κάνουν καινοτομίες και να είναι δημιουργικοί. Όμως από την άλλη πλευρά, θα είναι το πρώτο τουρνουά με μπλε χώμα στον κόσμο, για πρώτη φορά στην ιστορία. Για να είμαι ειλικρινής, οι περισσότεροι παίκτες που μιλήσα είχαν αρνητική στάση με αυτό. Δεν έπαιξε ποτέ σε μπλε χώμα, όπως και ο Rafa και ο Roger. Θα πάμε εκεί και θα παίξουμε για πρώτη φορά. Δεν ξέρουμε καν αν είναι φυσικό μπλε χώμα, γιατί το φυσικό χώμα είναι το κόκκινο. Δεν είμαι και πολύ χαρούμενος γι΄ αυτό”, υπογράμμισε ο 24χρονος Σέρβος.

Με την απόφαση αυτή του πρώην τενίστα και νυν ιδιοκτήτη του Madrid Open, Ιοn Tiriac, έχουν διαφωνήσει και οι Andy Murray και Roger Federer, με τον τελευταίο να εκφράζει τη στάση του από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκε η αλλαγή. Ο Tiriac, όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των παικτών στην επαναστατική αυτή κίνηση που προώθησε, είχε απαντήσει πως σέβεται τις απόψεις του Nadal και του Federer, αλλά δε θα δεχθεί οτιδήποτε ακούει από τους παίκτες.

Γήπεδο τέννις στην Ελλάδα Λιβαδειά